Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-02@03:32:28 GMT

دلیل زلزله‌های اخیر ایران چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۱۷۴۱۵

یک زمین‌شناس با بیان اینکه عمده زلزله‌های ایران دارای منشاء زمین‌ساختی هستند، در این خصوص توضیحاتی ارائه داد. ناطقان: دکتر سید ساجدالدین موسوی در خصوص منشاء زلزله‌های اخیر ایران و ارتباط بین خشکسالی و وقوع زلزله، اظهار کرد: اصولا زلزله‌ها یا طبیعی هستند و یا مصنوعی. زلزله‌های مصنوعی بر اثر دستکاری‌ها مانند حفاری معدن‌کاری رخ می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله‌های طبیعی نیز انواع مختلفی دارند که یا بر اثر آتش‌فشان و یا بر اثر دلایل زمین‌ساختی هستند؛ ۹۰ درصد زلزله‌هایی که در سطح جهان رخ می‌دهند، زمین‌ساختی هستند.

وی افزود: پوسته زمین از چند صفحه تشکیل می‌شود و این صفحات حرکت می‌کنند؛ گاهی از یکدیگر دور می‌شوند و یا در هم فرو می‌روند و در جاهایی که به هم برخورد می‌کنند، باعث وارد شدن نیروی بسیار زیاد و انباشته شدن این نیروها می‌شود. در نهایت وقتی سنگ‌ها نتوانند این نیرو را تحمل کنند، نیرو به صورت زمین‌لرزه خارج می‌شود. زلزله‌های اخیر کشور نیز جزو دسته آخر و ناشی از برخورد صفحات هستند بنابراین عامل اصلی زلزله همان تنش بین صفحات زمین است.

عضو هیات علمی زمین شناسی مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز در خصوص ارتباط بین خشکسالی و زلزله گفت: همه زلزله‌هایی که اخیرا اتفاق افتاده در اعماق چندین کیلومتری بوده‌اند و اثر خشکسالی تا این عمق نیست. اگر بگوییم شرایط اقلیم تاثیری داشته باشد ممکن است به دلیل ترسالی باشد. البته ممکن است خشکسالی نیز باعث شود تعادل فشار به هم بریزد و  در ایجاد زلزله تاثیر داشته باشد اما تاثیر آن معمولا در اعماق کم و در زلزله‌های سطحی است.

این استادیار زمین‌شناسی مهندسی ادامه داد: خشکسالی بر وقوع زلزله‌های اخیر در کشورمان تاثیر زیادی ندارد. البته روی این موضوع کار زیادی انجام نشده اما به نظر می‌رسد که تاثیر زیادی نداشته باشد. در آمریکا در این خصوص مطالعه‌ای انجام شد که در نشریه نیچر نیز منتشر شد در این مطالعه در دره‌ای در کالیفرنیا که به دلیل برداشت آب فرونشست دارد، این برداشت آب منجر به تشدید زلزله‌ها در آن منطقه شده بود.

وی با بیان اینکه عمده زلزله‌های کشور ما دارای منشاء زمین‌ساختی هستند، افزود: عمده زلزله‌هایی که اخیرا اتفاق افتاد در اعماق زیاد بود؛ عامل ایجاد این زلزله‌ها به ویژه زلزله اخیر ایران حرکت صفحه عربستان به سمت صفحه ایران است. در واقع دریای سرخ در حال باز شدن است و در آینده که منظور ما از آن چندین میلیون سال آینده است، اقیانوسی تشکیل خواهد شد.

موسوی گفت: صفحات ایران و عربستان در حال دور شدن و پس از آن فرو رفتن هستند؛ صفحه عربستان در حال فرو رفتن به سمت صفحه ایران است و این زلزله‌ها ناشی از این تنش‌ها است. منبع: ایسنا برچسب ها: زلزله های اخیر ، ایران ، زمین شناس

منبع: ناطقان

کلیدواژه: زلزله های اخیر ایران زمین شناس زلزله های اخیر زلزله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۱۷۴۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، فیروز قاسم‌زاده کاهش میزان بارندگی کشور نسبت به شرایط نرمال را ۷ درصد اعلام و اظهار کرد: با وجود این اینکه بارش کشور به شرایط نرمال نزدیک شده است، اما آثار خشکسالی سال‌های گذشته در رواناب‌ها و جریان رودخانه‌ها محسوس بوده و با کاهش در آورد رودخانه‌ها روبرو هستیم.

بیشتر بخوانید: کاهش ۷۰ درصدی تولید گندم باتوجه به خشکسالی‌ها

وی با اشاره به کاهش جدی بارش در استان‌های بوشهر، فارس، خراسان رضوی، قزوین و تهران و تأثیر آن بر حجم مخازن سدهای موجود در این استان‌ها، درصد پرشدگی سدهای تأمین‌کننده آب شرب پایتخت را ۲۴ درصد عنوان و خاطرنشان کرد: حجم مخازن سدهای تهران تا ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با کاهش ۱۰ درصدی نسبت سال آبی گذشته روبرو بوده است که نشانگر ضرورت جدی گرفتن مدیریت مصرف است.

قاسم‌زاده توجه به مدیریت مصرف از سوی همه بخش‌ها را ضروری دانست و تأکید کرد: هرچند که در انتظار بارش‌های خوب دیگری در هفته جاری در برخی نقاط کشور هستیم اما با توجه به جدی بودن تبعات تغییرات اقلیم که گرم شدن هوا را شدت بخشیده و می‌تواند تهدیدی برای منابع آبی باشد، لازم است هموطنان عزیز در کشورِ خشک و نیمه خشک ایران، همواره توجه ویژه‌ای به مدیریت مصرف آب داشته باشند تا فصل گرم سال را با اطمینان خاطر پشت سر بگذاریم.

انتهای پیام/

کد خبر: 1229022 برچسب‌ها قحطی و خشکسالی

دیگر خبرها

  • خشکسالی یزد با بارندگی‌های اخیر برطرف نمی‌شود
  • وقوع زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر در سیرچ کرمان
  • وقوع زلزله در سیرج / کرمان لرزید
  • ارزیابی مناطق متاثر از زمین لرزه سیرچ/ خسارتی گزارش نشد
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان
  • اوزونیدیس: نتایج چهار بازی اخیر شایسته ما نیست
  • فعل خواستن را برای بردن بازی صرف خواهیم کرد
  • با فعل خواستن برای بردن بازی خواهیم کرد
  • آخرین آمار از میزان بارش‌ها در کشور / ایران از خشکسالی دور شد؟
  • پزشک بیرانوند مصاحبه‌اش را تکذیب کرد؛ زمان بازی با تست عملکردی در زمین مشخص می شود!