Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-02@10:01:15 GMT

فناوری‌های مقابله با زلزله چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۹۷۵۲۰۸

فناوری‌های مقابله با زلزله چیست؟

پژوهشگران و محققان همواره به دنبال کشف فناوری‌هایی برای مقابله با زلزله هستند تا آسیب‌های جانی و مالی این بلای طبیعی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، از سالیان دور تا کنون، زلزله یکی از نگرانی‌های همیشگی بشر بوده است. سازمان زمین شناسی آمریکا (USGS) اعلام کرده است که سالیانه یک میلیون زلزله در سراسر جهان اتفاق می‌افتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تعداد زیادی از این زلزله‌ها بسیار خفیف بوده و آسیب چندانی بر جای نمی‌گذارند، اما بعضی از آن‌ها بسیار شدید هستند و خسارات جانی و مالی فراوانی ایجاد می‌کنند. هر چند هنوز امکان پیش‌بینی زمان زلزله وجود ندارد، اما شناسایی گسل‌ها و تمهیدات لازم در زمان ساخت‌وساز، از عوامل مهم ایمنی در برابر زلزله محسوب می‌شود. در ادامه شما را با فناوری‌های مختلف و راهکارهای خلاقانه برای نجات یافتن از این بلای طبیعی آشنا می‌کنیم:

طراحی سازه های ضد زلزله با لوله‌های مقوایی

به دلیل اینکه ساختار مقوا و چوب بسیار سبک و انعطاف پذیر است، در مقابل زلزله بهتر از بتن عمل می‌کند و در صورتی که خراب شود نیز افراد زیر آوار سنگین قرار نمی‌گیرند و جان خود را از دست نمی‌دهند. یک معمار ژاپنی به نام "شگریو بان" چندین سازه را طراحی کرده که شامل لوله‌های مقوا با پلی اورتان است. شگیو بان در سال ۲۰۱۳، طرح یک کلیسا را در نیوزلند معرفی کرد که با ۹۸ عدد لوله مقوایی غول پیکر تقویت می‌شد.

استفاده از آلیاژهای عصب شکل در ساختمان ها

مهندسان ساختمان در تلاش هستند از مواد انعطاف پذیر برای ایجاد ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله استفاده کنند. فولاد و بتن، دو ماده اصلی است که به طور وسیع برای ساخت و ساز به کار می‌رود، اما این مواد انعطاف پذیر نیست. بسیاری از مهندسان آلیاژ عصب شکل را که از تیتانیوم و نیکل تشکیل شده است، به عنوان جایگزین فولاد و بتن انتخاب می‌کنند. این ماده ۱۰ تا ۳۰ درصد انعطاف پذیری بیشتری نسبت به فولاد دارد.

فونداسیون شناور و مقاومت در برابر زلزله

فونداسیون شناور به معنای تفکیک پی یک ساختمان از قسمت فوقانی آن است، به گونه‌ای که یک ساختمان شناور در قسمت فوقانی پی آن و بر روی یاتاقان‌های سرب- لاستیک قرار می‌گیرد که شامل هسته سربی پیچیده شده در لایه‌های لاستیک و فولاد است. یاتاقان‌ها به کمک صفحات فولادی به ساختمان و پی آن متصل می‌شود؛ بنابراین زمانی که زلزله رخ دهد، بدون اینکه ساختمان بلرزد، فونداسیون حرکت می‌کند. سنسورهای این سیستم، فعالیت لرزه‌نگاری زلزله را تشخیص می‌دهند. سپس ارتباط بین این سنسورها و کمپرسور هوا برقرار می‌شود و در مدت نیم ثانیه پس از هشدار، بالشت هوا بین ساختمان و پی آن به وجود می‌آید. این بالشت هوا ساختمان را تا سه سانتی متر از سطح زمین بلند می‌کند و مانع وارد شدن نیرو به آن می‌شود. زمانی که زلزله به پایان می‌رسد، کمپرسور خاموش می‌شود و ساختمان دوباره به حالت قبل خود روی پایه قرار می‌گیرد.

ستون‌های آسیب دیده با پوشش فیبر کربنی

فناوری دیگر برای مقابله با زلزله استفاده از پوشش پلاستیکی تقویت شده فیبر یا FRP بوده که این پوشش بسیار سبک، اما در عین حال بسیار محکم و قوی است. مهندسان ساختمان این ماده را در اطراف ستون‌های بتنی قرار می‌دهند، سپس اپوکسی تحت فشار را به شکاف بین ستون و مواد متصل می‌کنند. نکته جالب توجه این است که حتی ستون‌های آسیب دیده ناشی از بروز زلزله می‌تواند با فیبر کربن تعمیر شوند.

استفاده از فیوزهای قابل تعویض در ساختمان ها

گروهی از محققان یک سیستم کنترل ارتعاش طراحی کرده‌اند که در آن، قاب‌های فولادی که ساختمان را تشکیل می‌دهند از جنس الاستیک هستند. پژوهشگران علاوه بر قاب‌های فولادی، از کابل‌های عمودی نیز استفاده کردند که شدت تکان‌های وارد بر ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. موضوع جالب توجه در مورد کابل‌های جدید این است که می‌تواند زمانی که تکان خوردن ساختمان به پایان رسید، ساختمان را بکشد و سرپا کند. اجزای نهایی این سیستم فیوزهای قابل تعویض هستند که بین دو صفحه در پایه‌های ستون قرار می‌گیرد. دندانه‌های فلزی فیوزها انرژه زمین لرزه را به خود جذب می‌کند و اگر آن‌ها به هنگام وقوع زلزله از بین بروند، می‌توان فیوزها را به سرعت تعویض کرد.

کد خبر 422944

منبع: ایمنا

کلیدواژه: زلزله علم و فناوری ساخت مسکن مقاوم به زلزله ضد زلزله زمین لرزه فناوری های نوین سازه های مقاوم در برابر زلزله شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۷۵۲۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران ستون فقرات تولید در کشور هستند

به گزارش خبرنگار مهر، علی محمد زنگانه شامگاه چهارشنبه در دیدار نمایندگان جامعه کارگری و کارفرمایی استان اظهار کرد: همانطور که موضوع تولید را در اولویت داریم حقوق کارگر نیز برای ما با اهمیت و ارزشمند است.

وی افزود: کارگران ستون فقرات تولید در کشور هستند و نیمی از جمعیت استان گلستان شامل جامعه کارگری هستند و هر اقدام در این بخش به معنی تلاش برای بهبود شرایط نیمی از جمعیت استان است.

استاندار گلستان ضمن تقدیر و تشکر از کارگران بابت بصیرت و اقدام هوشمندانه آنها در مقاطع حساس، گفت: کارگران نقش بسیار مهمی در تحقق شعار سال دارند و توجه به این قشر توجه به تحقق شعار سال است.

وی افزود: کسی که ایمان و امید مردم را هدف قرار می‌دهد به مردم خیانت کرده است.

زنگانه اظهار کرد: استان گلستان در ریل پیشرفت و توسعه قرار گرفته و امروز گلستان جزو استان‌های امن در امنیت سرمایه‌گذاری قرار دارد.

وی افزود: رفتار رسانه، اقدام دستگاه نظارتی، حتی حرف یک فرد مسؤول می‌تواند در امنیت سرمایه‌گذاری مؤثر باشد. اختلاف به هر شکل و بین هر فرد یا قشر یا نهاد کار اشتباه و محکومی است.

کد خبر 6094695

دیگر خبرها

  • کارگران ستون‌های استوار جامعه
  • فاریاب کرمان لرزید
  • ستون سرکوب
  • کارگران ستون فقرات تولید در کشور هستند
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان
  • کرمان لرزید
  • هوش مصنوعی چگونه به معماران و طراحان کمک می‌کند؟
  • بیرانوند ستون پرسپولیس است ولی خلاء او حس نمی‌شود!
  • ناکامی متا در مقابله با اطلاعات نادرست پیش از انتخابات
  • «بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم