Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-02@06:01:25 GMT

دلیل وقوع زلزله‌های پی در پی در کشور چیست؟

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۱۳۵۲۴

دلیل وقوع زلزله‌های پی در پی در کشور چیست؟

به گزارش جهان نيوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و عضو وابسته فرهنگستان علوم  درباره علت زلزله‌هایی که به طور متوالی طی روزهای اخیر در حال وقوع است، اظهار کرد: این زمین‌لرزه‌ها بر اثر فعالیت‌های تکتونیکی زمین به وقوع می‌پیوندد و در هر منطقه علت خاصی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی با اشاره به زلزله 21 آبان 96 در منطقه ازگله سرپل ذهاب و در حدود 30 کیلیومتری غرب ثلاث باباجانی ادامه داد: سال گذشته شاهد زمین‌لرزه‌ای با بزرگی 7.3 در این منطقه بودیم زمین‌های لرزه‌هایی که از سال گذشته تا کنون رخ داده است را می‌توان ادامه فعالیت‌ و جابجایی در همان پهنه گسله و در ژرفایی کمتر دانست؛ در واقع گسلش زمین لرزه ای  در این منطقه و ادامه شکستگی مرزهای روی گسل  باعث بروز زمین‌ لرزه‌های جدید و ادامه رویداد پس لرزه های متعدد شده است.

زارع درباره علت وقوع زمین لرزه در مرز استان‌های فارس و هرمزگان گفت: این منطقه جزو لرزه خیز ترین منطقه ایران محسوب می‌شود که روز گذشته هم شاهد بروز زمین‌لرزه‌ها در این مناطق بودیم.استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی تصریح کرد: منطقه تنگه هرمز و هرمزگان محل وقوع لرزه‌های متعددی است اما لزوما این لرزه‌ها قدرت بالایی ندارند.

وی درباره بروز زمین لرزه در منطقه سیرچ کرمان با اشاره به اینکه در دهه 60 شاهد زلزله‌ای با قدرت بالا در این منطقه بودیم، گفت: 21 خرداد سال 60 در گلبافت زلزله‌ای با بزرگی 6.7 و در 6 مرداد سال 60 در سیرچ زلزله‌ای با بزرگی 7.1 رخ داده است و با توجه به این سابقه و با داده‌های بدست آمده این منطقه، زلزله‌خیز محسوب می‌شود چرا که در این منطقه تلاقی سه گسل بزرگ کوه بنان، گلبافت و نایبند را داریم.

کاهش وقوع رخداد زلزله های شدید و اصلی در 2 دهه اخیر
زارع اظهار کرد: طی دو دهه اخیر شاهد کاهش زمین لرزه‌های شدید (با بزرگی 6) و اصلی(بزرگی 7) نسبت به میانگین قابل انتظار در کشور بودیم و زلزله‌هایی که از سال گذشته در حال وقوع هستند نشانگر آن است که با وقوع متعدد زلزله های شدید و اصلی، با بیشتر آزاد شدن انرژی به صورت زلزله های متوسط و بزرگ در حال برقراری تعادلی در پوسته هستیم.

وی با اشاره به اینکه طی دهه‌های اخیر شاهد زمین‌لرزه‌های با قدرت بالا یعنی بزرگی 7  نبودیم، گفت: در دهه 50 ، 7 زلزله با بزرگی 7، در دهه 60 ،2 زلزله، در دهه 70 فقط یک زمین لرزه در اردوکل قائن با بزرگی 7/2 داشتیم، در دهه 80 هیچ زلزلله ای با بزرگی 7 یا بیشتر نداشتیم  و در دهه 90 به استثنای زمین لرزه منطقه سراوان که ماهیت آن فرورانشی و متفاوت از سایر لرزه‌های کشور بود، زلزله بزرگی نداشتیم تا اینکه در سال گذشته زمین لرزه 7/3 در ازگله کرمانشاه رخ داد و نشان از ورود به دهه پرلرزه با احتمال رخ دادن زلزله های شدید و بزرگتر هستیم.

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی بیان کرد: در حالت کلی بروز زمین لرزه به دلیل فعال بودن منطقه از نظر تکتونیکی است و وقوع لرزه‌هایی که شاهد هستیم را می‌توان شروع فرآیند لرزه‌های بزرگتر دانست.زارع در پاسخ به این سوال که آیا تولید لرزه‌هایی با قدرت پایین‌تر می‌تواند از زمین‌لرزه‌های بزرگ جلوگیری کند یا خیر گفت: این فرض خوش‌بینانه‌ای است و در حالت کلی باید میزان استرس زمین در هر منطقه ارزیابی شود چنانچه استرس زمین در منطقه‌ای باقی مانده باشد، بروز زمین‌لرزه‌های بزرگتر احتمال دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به این شرایط باید آمادگی بیشتری در برابر زمین لرزه داشته باشیم و زلزله‌های روز گذشته جزو اتفاقات خوب بوده است چرا که این مناطق کمترین میزان سکنه را داشتند در حالی که اگر چنین زمین‌لرزه‌هایی در استان‌هایی همچون تهران، تبریز، مشهد رخ می‌داد خسارات بیشتری را به دنبال داشت و اکنون باید در مناطق یاد شده آمادگی بیشتری در برابر زلزله داشته باشیم.
 

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۱۳۵۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۵۵ کشته و زخمی در سیل و رانش زمین در کنیا

کشور‌های آفریقایی به دلیل زیرساخت‌های ضعیف آسیب پذیری بسیاری در برابر تغییرات اقلیمی دارند. از این رو، کاهش بارندگی باعث وقوع خشکسالی گسترده و بارش زیاد باران سیل‌های خانه برانداز را برای آنها به ارمغان می‌آورد. 

به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات دولتی کنیا اعلام کردند وقوع سیل ناگهانی و رانش زمین در کنیا دستکم ۴۵ کشته و بیش از ۱۱۰ زخمی برجای گذاشته است. 

جاری شدن سیل در شهر مای ماهیو باعث ویرانی خانه‌ها شده و حجم گسترده آب خودرو‌ها را با خود برد. 

مقامات محلی می‌گویند دلیل اصلی وقوع سیل سهمگین در این کشور شکسته شدن سدهاست. با این حال، برآورد‌ها بعدی نشان داد بسته شدن تونل آبی که از زیر راه آهن عبور کرده و آب‌های سطحی را از شهر خارج می‌کرد دلیل این امر بوده است. 

تجمع آب باعث نابودی خطوط راه آهن و جاری شدن سیل به سمت پایین دست شد. تا این لحظه ۴۵ جسد از آب گرفته شده است. با این حال، تیم‌های امداد و نجات در حال تلاش برای یافتن مفقودان این حادثه هستند و برآورد می‌شود احتمال افزایش شمار قربانیان وجود دارد. 

باران‌های سیل آسا در کنیا از ماه گذشته میلادی تاکنون ۱۴۰ کشته برجای گذاشته است. همچنین ۱۸۵ هزار نفر به دلیل رانش زمین و سیل از خانه‌های خود آواره شده اند. تنها در نایروبی، پایتخت این کشور ۱۰ هزار نفر از مناطق آسیب دیده تخلیه شده اند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

دیگر خبرها

  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • زلزله ۴.۷ ریشتری فاریاب را لرزاند
  • زمین لرزه ۴.۷ ریشتری در فاریاب استان کرمان
  • وقوع زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر در سیرچ کرمان
  • وقوع زلزله در سیرج / کرمان لرزید
  • ارزیابی مناطق متاثر از زمین لرزه سیرچ/ خسارتی گزارش نشد
  • زمین لرزه سیرچ کرمان خسارت جانی و مالی نداشت
  • زلزله سیرچ را لرزاند؛ اعزام ۲ تیم امدادونجات به منطقه
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان
  • ۱۵۵ کشته و زخمی در سیل و رانش زمین در کنیا